pátek 20. března 2015

Čočková polévka

Prozatím jsem nepublikoval žádnou polévku. Nemusím vůbec přemýšlet, hned je jasno: polévka, která mě doprovází od studijních let, z dob, kdy jsem o prázdninách dělal číšníka a trávil s kuchařkami v kuchyni každou volnou chvíli. Je jí čočkovka a její variace. Polévka, která je chutná a hlavně sytá,což je praktické jak pro líného studenta, tak i zaneprázdněného dospělého. 





Suroviny


1 lžíce sádla
1 větší cibule
1 hrnek čočky
1 větší brambora
1-2 stroužky česneku dle síly a chuti
majoránka nebo libeček
sůl & pepř
voda nebo vývar



Postup


Namočíme čočku nejlépe přes noc. Na jemno nakrájenou cibuli na mírném ohni osmahneme a přidáme čočku, na drobné kostičky nakrájenou bramboru a dolijeme vodou. Po zhruba půlhodince (když jsou čočka a brambor měkká), dochutíme česnekem, trochou pepře a osolíme. Na závěr přidáme majoránku nebo libeček a podáváme. 

Variace

  • Jestliže se vyhýbáte živočišným produktům, sádlo lze nahradit olejem.
  • Pokud chceme polévku opravdu hustou až kašovitou, není nic lehčího, než po osmahnutí cibule přidat hladkou mouku.  Po vytvoření jíšky pokračujte ve vaření podle receptu.
  • Kdo má doma jakýkoliv vývar, neváhejte ho použít. Polévka dostane nepopsatelnou plnost a další rozměr.
  • Někomu se polévka zdá smutná a prázdná. Fantazii se meze nekladou a přidat se dá téměř cokoli podle chuti. Já rád přidávám mrkev nakrájenou na kolečka.
  • Není problém přidat uzeninu. Vhodné je například uzené maso, osmažená slanina nebo dokřupava osmahlá kolečka oblíbených párků.
  • Dřív sem to přeháněl s česnekem a zeleným kořením. Tak pokud nejste tímhle směrem ulítlí, nedělejte stejnou chybu. Chuť čočky za to stojí.
Doufám, že jednu z nejchutnějších polévek sem tam doma servírujete a že vám chutná. Jinak jsem otevřen dalším variacím a nápadům, tak se nebojte a komentujte.

Ať je Vám jídlo milé


Žádné komentáře:

Okomentovat